Zesponder kanon
 
Opname van een kanon in het Artilleriemuseum 't Harde een zesponder, op Gribeauval-affuit met bronzen kanon. Het is gemaakt door Maritz te Den Haag in 1773 en is verbust (voorzien van nieuw zundgat) in 1884. In de periode 1940-1945 stond het in het toenmalige Legermuseum te Doorwerth. De beschadigingen op de loop zijn het gevolg van een bombardement met brisantgranaten door de geallieerden op een vermeende Duitse stelling. (Coll. Centrum voor Audiovisuele Dienstverlening Koninklijke Marine, 't Harde, Gelderland)
 
Johannes/Jean Maritz gieter Den Haag 1770-1806
Nadat Jan Verbruggen in 1770 naar Engeland vertrokken was, werd Jean Maritz (1738-1807) zijn opvolger als landsgeschutgieter te Den Haag. Johannes/Jean Maritz stamde uit een befaamd geslacht van geschutgieters te Genève ofschoon ze somtijds geruime tijd elders werkten. Zijn vader Samuel (1705-1786) voerde de titel van geschutgieter van de republieken Bern en Genève. Jean Maritz vertoefde op het moment van zijn benoeming in Spanje waar hij sinds 1767 leiding gaf aan de geschutgieterij te Barcelona. Voor die tijd was hij werkzaam bij zijn oom Johan die in Frankrijk Inspecteur général des Fontes et Forces de la Marine was.
De Maritzen waren inderdaad zeer befaamd, hetgeen ook al blijkt uit het feit dat onze Jean Maritz vrijwel gelijktijdig met het verzoek uit Holland ook een aanbieding uit Rusland kreeg. Maar hij gaf de voorkeur aan Den Haag. Aldaar zou hij het geschutgieten en vooral het boren van het geschut op het juiste kaliber in geheel nieuwe banen leiden. Klokken heeft hij zeer weinig gegoten. Wij kennen slechts een tweetal uit 1778 en 1781. Hij werd opgevolgd door zijn zonen geschutsgieter
Bronnen:
Artilleriemuseum 't Harde, 6 ponder