Terug naar startpagina
 
DE KLOKKENTOREN
Ontwerp
Wasmodel
Invormen
Gegoten brons
Schuren en slijpen
Patineren
Kapstokken
 
KLOKJES & BELLEN
Boetseren
Wasmodellen
Invormen
Bronsgieten
Gegoten brons
Uitpakken
Schuren en slijpen
Patineren
Middeleeuws gieten
 
BRONS & MUZIEK
Bekkens
Gong
Klankbuisjes
Klankstaafjes
Metallofoon
Triangel
The 3 Bells
 
HAAGSE BRONSGIETERIJ
HAAGSE KLOKKEN
HAAGSE KANONNEN
 
ALGEMEEN
Gereedschap
Diverse Klokken & Bellen
Boeken
Downloads
YouTube-filmpjes
Links
Contact
Over de website
   

KLOKJES INVORMEN
 
Vóór het invormen wordt het wasmodel gespoten met haarlak. De haarlak zorgt er voor dat na het gieten het werkstuk makkelijker uit de gipsmal kan worden gehakt. Bij het invormen van de wasmodellen met een gipsmengsel wordt gebruik gemaakt van PVC afsluitkappen van 16 cm, 20 cm of 25 cm in doorsnede. Op de bodem wordt een transparante schijf gelegd van ongeveer de doorsnede van de afsluitkap. Het wasmodel is met de gietbeker en de ontluchtingskanalen op een rechthoekig stukje transparante kunststof met schilderstape vastgeplakt.
 
Het wasmodel wordt op de ronde transparante schijf vastgeplakt. Op deze transparante schijf en binnenin de afsluitkap wordt witte polypropeen folie of een andere buigzame kunsstof geplaatst. De folie moet minimaal 5 cm hoger zijn dan het wasmodel. De folie wardt aan de binnenkant vastgeplakt met makkelijk te verwijderen schilderstape.
 
Het gipsmengsel wordt samengesteld in de volumeverhouding gips:gravel:water=1:1:1 Na experimenteren ontdekten wij dat de Hoeveelheid=Volume x 1,7 een samenstelling van het gipsmengsel geeft, dat goed uithard. Belangrijk is het gipsmengsel aan de binnenkant tegen de wand te gieten. Het gipsmengsel stijgt langzaam naar boven en zal uiteindelijk de holtes van de klokjes vullen. Een laag van 5 cm geeft voldoende sterkte. Na het uitharden kan de Ductape worden verwijderd, de afsluitkap worden losgeklopt en de kunststof folie worden verijderd. De transparante schijf kan van de onderkant worden verwijderd en de mal kan worden omgekeerd met de gietopening nu aan de bovenkant.
 
Na enkele weken drogen wordt de mal herkenbaar gemaakt voor de bronsgieter. Na het gieten blijkt dat de vorm niet is gebarsten en de giettrechter en de ontluchtingskanalen goed zijn gevuld met klokkenbrons.
 
De wasmodellen in de gipsmallen worden door de bronsgieter 48 uur bij een temperatuur van 700 graden uitgestookt en met klokkenbrons of gewoon brons RG7 gegoten. Het gegoten klokkenbrons kwam makkelijk uit de gipsmallen en de gipsresten werden vrijwel helemaal verwijderd met een hogedruk waterstraal.