De Luidklok van Coenraet Wegenaer gegoten in 1647 in Den Haag voor de Marekerk in Leiden
     
Luidklok Coenraet Wegewaert in  Marekerk LeidenDe Marekerk heeft een Klokkenstoel met een klok van Coenraet Wegewaert, gewicht ca. 5000 kg en diameter 202,7 cm.
In februari 1648 is de grote klok, die in 's Gravenhage is gegoten, in de toren van de Marekerk gehangen.

Klok is versierd met wapens van de stad en van vroedschapsleden van Leiden.

Opschrift:
COENRAET WEGEWAERT ME FECIT HAGAE COMITIS ANNA DOMINO 1647
Coenraet Wegewaert maakte mij in Den Haag in het jaar des Heren 1647
De vorm van de klok op de tekening lijkt op een Bijenkorfklok. Een vorm die in Nederland in het Museum Klok&Peel in Asten staat.

Coenraet Wegewaert, Geschut - en Klokgieter Landsgeschutgieterij Den Haag
Coenraet werd na de dood van zijn vader de directeur van het familiebedrijf dat bloeide als nooit tevoren. Hij werd in een genealogie uit de 17 de eeuw omschreven met de woorden 'in leven meester grofgeschutgieter van de generaliteyt', waaruit opgemaakt mag worden dat hij opdrachten van de Staten-Generaal kreeg. Coenraet Wegewaert stierf in 1669.
     
Luidklok Coenraet Wegewaert in  Marekerk Leiden
     
Kapotgeslagen klok Stadhuiscarillion LeidenDe Leidsche Monumenten
Veranderingen in het stadsbeeld gedurende de jaren 1943, 1944 en 1945


Een uitzondering hierop wordt evenwel gemaakt door de klokken, waarvan er vele zijn weggevoerd en de meeste daarvan tot nu toe niet zijn teruggevonden.
Niet weggevoerd en daardoor behouden zijn vier groote klokken van het stadhuiscarillon (uit 1940), nl. de luidklok van den heeluurslag (de Bourdon, geschenk van het Leidsche Studenten Corps), de luidklok van den halfuurslag (de z.g. C-klok, geschenk van het Carillon-Comité), de z.g. dis-klok (geschenk van de fa. J. J. Groen en Zn), alsmede een klok met diameter van 145 cm zonder opschrift.

Voorts zijn behouden de beide klokken van de Marekerk, nl. de groote slagklok van COENRAET WEGEWAERT (1647) en de kleine 'beschermde', met een M(Monumetale) voorziene van F. HEMONY (1663).

Eveneens niet weggevoerd zijn ten slotte de kleine van de Pieterskerk (1763) en de beschermde klok van de Zijlpoort van P. HEMONY (1668)
Uit Duitschland teruggekomen zijn de beide klokjes van P. Hemony (1677) uit de Zuiderkerk, oorspronkelijk afkomstig van het oude stadhuiscarillon alsmede de beschermde, niettemin weggevoerde klok van de Waalsche Kerk van CORNELIS AMMEROOY (1605). Deze drie klokken kwamen in het voorjaar 1946 weder op haar plaats terug.
Ook reeds weder teruggebracht in Leiden zijn één van de vier weggevoerde klokken van de Hooglandsche Kerk, nl. de groote luidklok van HENRICUS VAN MEURS (1615) en het luidklokje van de Kooikapel van FRANCISCUS HEMONY (1661), welk klokje indertijd van de Marekerk naar de Kooikapel is overgebracht. Voorts hebben de Duitschers 5 kleine Leidsche klokken ter beschikking van andere gemeenten gesteld ten einde als luchtalarmklok in dorpstorens te dienen. Dit is nl. het geval met het klokje van de Kaasmarkt (marktbel) thans te Asperen, met dat van het inrijhek van het v.m. Pesthuis, te Nieuwland (begin 1946 weder naar Leiden teruggezonden), met dat van de R. K. Kerk aan den Haagweg thans te Noordeloos, met dat van de kapel van de R.K. Begraafplaats aan de Zijlpoort thans te Bergambacht en met een kleine luidklok van de Hooglandsche Kerk, gegoten door C. CRANS Jzn (1743) thans te Kedichem.
Vermist of stuk zijn 19 torenklokken en 43 carillonklokken. De oudste weggevoerde klok is door WILHELMUS MOER in 1500 gegoten en afkomstig van de Hooglandsche Kerk. Daar deze klok is stukgeslagen is zij in ieder geval verloren gegaan. Een gevoelig verlies is ook het in stukken slaan van de beide klokken van den Academietoren, welke klokken PETRUS HEMONY in 1671 goot. Wanneer volledig bekend is Leidsche klokken verloren zijn gegaan zal daarvan een volgend overzicht melding worden gemaakt.
     
Bronnen:

Marekerk Leiden

Erfgoed Leiden en Omstreken

Maandelyke uittreksels, of Boekzaal der geleerde waerelt, Deel 102

De Leidsche Monumenten

Klokkenroof Leiden. Een klok van het Stadhuiscarillion met afgeslagen kroon.
  De Marekerk in  Leiden
    Marekerk Leiden