Terug naar startpagina
 
DE KLOKKENTOREN
Ontwerp
Wasmodel
Invormen
Gegoten brons
Schuren en slijpen
Patineren
Kapstokken
 
KLOKJES & BELLEN
Boetseren
Wasmodellen
Invormen
Bronsgieten
Gegoten brons
Uitpakken
Schuren en slijpen
Patineren
Middeleeuws gieten
 
BRONS & MUZIEK
Bekkens
Gong
Klankbuisjes
Klankstaafjes
Metallofoon
Triangel
The 3 Bells
 
HAAGSE BRONSGIETERIJ
HAAGSE KLOKKEN
HAAGSE KANONNEN
 
ALGEMEEN
Gereedschap
Diverse Klokken & Bellen
Boeken
Downloads
YouTube-filmpjes
Links
Contact
Over de website
   

GEREEDSCHAP
 
Bescherming van oren, ogen en neus zijn bij het werken met brons heel belangrijk. Een overzetbril beschermt niet alleen de ogen of een bril, maar ook de gezichtshuid. De oorbeschermers helpen bij mij beter, dan oorpluggen.
In het afgebeelde mondkapje kan de filter worden vervangen. Ik heb verschillende typen mondkapjes geprobeerd, maar met de afgebeelde kan ik vele uren werken zonder dat mijn bril beslaat. De inadem- en uitadem-sluis vergemakkelijken de ademhaling.
 
Snijden, slijpen en schuren kan méér tijd kosten, dan het maken van een vorm. De Dremel 8200 met twee accu's maakt het mogelijk bijna een hele dag te werken. Het haakse verlengstuk is een bruikbaar hulpmiddel. Een eenvoudige boormachine van Ikea is een bruikbaar hulpmiddel voor het boren van gaatjes in brons, maar vooral voor het uitboren van gips na het bronsgieten.
Voor het fijne werk kan een klein graveermachientje worden gebruikt en voor het afsnijden van uitsteeksels de haakse slijper met een schijfdoorsnede van 10 cm. Met de schuurflapjes kan het oppervlakte van het brons worden schoongemaakt.
 
Ook met de sponsjes kan de oppervlakte van brons worden schoongemaakt.
Met kleine beitels kunnen de kleine bolletjes en uitsteeksels op het brons worden weggehaald.
 
Voor bronslassen en verdikkingen zijn freesjes een goed hulpmiddel,
 
Met de snijschijfjes kunnen uitsteeksels worden weggehaald en met papieren schuurpapier en schuursteentjes van steen kan het oppervlakte worden gladgemaakt.
 
Restjes van gips op het brons kunnen vaak moeilijk worden weggehaald, maar met de schuurstaafjes voorzien van diamantstof lukt het goed. De staafjes kunnen ook worden gebruikt voor het slijpen van moeilijk bereikbare plekken.