Terug naar startpagina
 
DE KLOKKENTOREN
Ontwerp
Wasmodel
Invormen
Gegoten brons
Schuren en slijpen
Patineren
Kapstokken
 
KLOKJES & BELLEN
Boetseren
Wasmodellen
Invormen
Bronsgieten
Gegoten brons
Uitpakken
Schuren en slijpen
Patineren
Middeleeuws gieten
 
BRONS & MUZIEK
Bekkens
Gong
Klankbuisjes
Klankstaafjes
Metallofoon
Triangel
The 3 Bells
 
HAAGSE BRONSGIETERIJ
HAAGSE KLOKKEN
HAAGSE KANONNEN
 
ALGEMEEN
Gereedschap
Diverse Klokken & Bellen
Boeken
Downloads
YouTube-filmpjes
Links
Contact
Over de website
   

BRONSGIETEN MET KLOKKENBRONS
 
5 wasklokjes zijn ingepakt in een mengsel van gips, gravel en water en 1 wasklokje in klei. In de 6de gipsmal zit een 'kapstok' van was. De mallen worden vanuit het atelier van Hetty Looman in Den Haag naar de bronsgieter Volkers in Geldermalsen gebracht.
 
Bij de bronsgieter Volkers worden de wasklokjes in 48 uur bij 700 oC uit de gipsmallen gestookt. Daarna worden de gipsmallen in een gietbak geplaatst en afgedekt met papier om te voorkomen dat zand in de giettrechters valt.
 
Tussen de gipsmallen wordt Brussels zand flink aangestampt.
 
Het papier wordt verbrand en deze eerste keer wordt het klokkenbrons met een lepel in de trechters gegoten. Dat is zwaar en nauwkeurig werk. Omdat in klokkenbrons 20% tin zit, smelt het al bij 900 graden celsius en is erg 'vloeibaar'.
 
Na het gieten moet het brons afkoelen.
 
De bronzen klokjes en het beeldje van de clown Charlie Rivel worden uit de vorm gekapt en met een hoge drukspuit worden gipsresten weggespoten.
 
De klokjes, een klepel en Charlie Rivel zijn 'schoon' gespoten. Enkele plekken moeten worden gelast, maar het resultaat is prachtig en het geluid van de klokjes klinkt als een klok. Klokkenbrons is extra hard maar bros.